Vår

Sedan sist jag skrev har det inte hänt alltför mycket här i Eugene. Min skrivkramp har släppt och uppsatsen är så gott som klar. Jag har räknat x antal fler helt ologiska mattetal och lärt mig ett och annat om luftföroreningar. Alltså har veckan bestått av en hel del plugg.
Och idag har våren kommit till Eugene! Det har varit bra väder hela veckan men idag bjöds det på 17-18 grader, sol och klarblå himmel. Man känner hur det luktar vår, hör hur fåglarna kvittrar och hur alla ler. Eller så är det bara jag som inbillar mig. Skönt är det i alla fall!
Men den bästa nyheten av alla är att vi ska åka till San Francisco över helgen och där ska jag få träffa Maria!! Det ska bli så himla roligt!


Imorgon åker vi över den berömda bron igen!

Skrivkramp

Nu är det lördag förmiddag här i Eugene och jag har drabbats av skrivkramp. Mycket olägligt. Jag var först på plats på biblioteket när dom öppnade kl. 9 idag, jag var faktiskt helt ensam i en halvtimme. Det kändes faktiskt lite ja, nördigt. Men nu är det så att jag har mycket att stå i den kommande veckan och kommer omöjligt att hinna om jag inte är lite effektiv nu under helgen. Så nu idag ska jag alltså försöka mig på att skriva en uppsats om provrörsbefruktning och surrogatmammor. Det kunde varit värre men just nu känns det som att det kunde varit betydligt bättre också. Förutom det ska jag också förbereda en redovisning om abort. Och mitt i allt detta har jag då drabbats av skrivkramp. Jag får liksom inte ner några bokstäver i det där dokumentet. Konstigt, för det gick ju bra att skriva här.. Får helt enkelt prova igen. Det kanske går bättre om jag läser några bloggar först?


Ge mig detta istället för Knight Library.

Dance Africa

Ikväll har jag och Axel varit på dansföreställningen Dance Africa. Denna sattes upp av universitetets department of dance. Man kan här läsa dans som huvudämne om man vill eller bara ta extra kurser i det som jag gör. De elever som var med i denna föreställning verkade ha dansat en hel del och tar någon form av examen i dans. I vilket fall vaf det som ni kanske förstår afrikans dans de underhöll oss med och de var riktigt bra. De som stod för musiken genom trummspelande var också riktigt duktiga. Tyvärr fick man inte ta bilder under föreställningen på grund av upphovsrätten som man var mycket noga med här.
Att vi gick på föreställningen var i första hand för att jag måste se en dansföreställning för att sedan skriva ett paper om detta och lämna in i min balettkurs. Jag har också två eller om det var tre prov i denna kurs. Det är som sagt små uppgifter att göra hela tiden.


En lite skeptisk Axel studerar programmet.


Kvällens godis. Finns dessa "Swedish Fish" i Sverige?


I brist på bilder från föreställningen bjuder jag på en bild av programmet.

Kurvor



Nu har ni precis sett vad det är jag tittar på mest hela dagarna. Kurvor. Detta varvas också med en del matematiska formler. Så är alltså livet när man pluggar ekonomi. Det ska bli skönt att bli jurist på heltid igen när jag kommer tillbaka till Sverige.

Då ska jag ta att börja med att göra min andra läxa för dagen och då har jag innan också hunnit med att ha ett prov. Det ska också bli lite skönt, att slippa ha prov och läxor varannan dag. Ibland är det bra att prova på nya saker för att uppskatta det man redan har. Det är något jag har tänkt några gånger sedan jag kom hit. Men å andra sidan finns det saker här som är bättre än hemma. T.ex. storförpackningarna av m&m som förgyller vilken tråkig pluggdag som helst!

Sallad

I det här landet älskar folket snabbmat. Det ska vara mycket socker, friterat och helst innehålla någon form av ost. För att ibland slippa detta har jag försökt mig på att beställa in sallad. Jag vet inte om det är så mycket nyttigare.


Tycker inte att det syns på bilden hur mycket mat det faktiskt är på tallriken. Observera all ost.


Det här är då en liten lätt tacosallad. Eller ett berg med mat.

BCS National Championship

I måndags var det alltså dags för finalen i BCS National Championship. Detta är finalen i den högsta serien i amerikansk skolfotboll. Detta är som sagt mycket stort i USA. Det är inte bara det att folk tycker om amerikansk fotboll i sig utan det är också skolandan. Här vid University of Oregon är vi alla "ducks", precis som fotbollslaget.
Så inför finalen idag har alla varit väldigt spända och glada. Dagen till ära bar jag för första gången "ducks"-kläder i skolan (innan har jag bara ansett de passa in på gymmet och hemma). Det var en hel del fler än jag som gjorde detta, fler än vanligtvis. Men det var också en del som inte kom till skolan. Antingen för att de var på plats i Arizona där matchen spelades eller för att de hela dagen satt hemma och laddade med öl.
Vi hade fått biljetter till att kolla på matchen på storbildstv i skolans gamla basketarena. Det var 6000 biljetter som släppts men jag tror att det var en del som valde att inte dyka upp på grund av att det inte fick intas alkohol på arenan. Men vilken stämning det var. Folket blir som galna, det räcker nästan att laget visas i bild och definitivt att maskoten visas i bild. Och folk jublar mer än om Sverige gjort mål i en VM-final när laget bara gör något "bra" utan att ens ta poäng. Många jublar dock kanske mest för jublandets skull. Lite som jag gjorde igår. Efter två perioder lämnade vi arenan för att gå hem till en kompis där det också kollades på matchen i kombination med en öltunna. Där var också stämningen på topp. När Oregon med 5 minuter kvar av matchen gjorde en touchdown och ställningen blev lika var jag tvungen att ta skydd bakom Axel för att inte bli mos av alla killar som hoppade och slängde sig som galningar. Tyvärr förlorade Oregon men det var på håret! Auburn avgjorde med bara 2 sekunder kvar av matchen.
Men tvåa i landet är också bra. GO DUCKS!

Jag har tyvärr inte många bilder från kvällen då batteriet i kameran dog. Men jag hann få en film som jag bjuder på. Det tog ett tag innan jag förstod hur jag skulle få filmen på plats här i inlägget därav den sena uppdateringen.






Roadtrip

I helgen som varit hyrde vi bil för att åka på en liten roadtrip här i Oregon. På lördagen begav vi oss ut till kusten där vi skulle kolla på valar (igen). Vi hade hört och läst att det skulle passera flest valar i början av januari och vi tyckte då att vi valt den perfekta helgen för utflykten. Och det var sant att det passerade massor av valar, dock passerade de Oregons kust i en väldig fart och långt ut i havet. Valarna är nämligen på väg ner till Mexico nu och har därför inte tid att stanna till här utan simmar helt enkelt bara förbi. Detta innebar att man var tvungen att ha en mycket bra kikare för att få en skymt av dem och det man fick se då var det så kallade "blowet". Men vi var ändå nöjda, naturen i Oregon och speciellt vid kusten är mycket vacker. Vi avslutade dagen på Woodburn Outlet där det som vanligt gjordes en del fynd.

På söndagen passade vi på att ta oss en liten tur till Springfield som är grannstaden till Eugene. Faktiskt så har de två städerna i princip vuxit ihop. Man märker inte att man åkt ut ur Eugene innan man ser välkomstskylten till Springfield. Men ändå är det en väldig skillnad på städerna. Jag tror att vi var ganska överens om att vi aldrig skulle vilja bo i Springfield och att det var ett av de mest tragiska samhällena vi skådat. Att vädret var lite gråmulet med regn gjorde inte saken bättre. Det gick ganska snabbt att se det som skulle ses, om det ens var något man faktiskt var tvungen att se så vi åkte vidare till Walmart. Det är ju faktiskt ett ställe man måste ha besökt. Jag och Axel passade också på att fynda ett skrivbord i en av butikerna som säljer begagnade saker. Egentligen var inget bra med det. Det är för lågt, det saknar en lucka, det är massor av märken och repor i det och det lämnar en massa sågspån efter sig. Men jag måste ändå säga att det var helgens bästa köp! Eftermiddagen ägnade jag åt en tre timmar lång tjejfika och kvällen avslutades sedan med bio. Axel valde film, "Red", nästa gång är det min tur.


Harry, jag, Johan, Robert.








Bisonoxar och en regnbåge. Till Roberts stora glädje fick vi också se en dubbel regnbåge!


Ett vanligt amerikanskt pensionärspar på semester. I Sverige har man cykeln baktill, här har man bilen.


På Walmart är det fritt fram att ta en eldriven kundvagn om man nu inte skulle orka dra en vanlig.



Tisdag

Då var även dag nummer två av första skolveckan avklarad. Idag hade jag lektion i den fjärde av de fyra kurserna jag har på schemat denna terminen. Denna kurs har jag den stora äran att få ha i "Jaqua Academic Center for Student Athletes", som ni hör av namnet är det alltså skolans idrottselever som håller till där. Dessa elever står mycket högt i rang här på skolan, speciellt fotbollskillarna. De ska om jag missat att skriva det spela BCS Championship på måndag som är finalen av högsta ligan för amerikansk skolfotboll. Detta har som ni kanske förstår naturligtvis skapat lite av en hysteri här i Eugene. Om man går in i Duck Store som är en affär på campus som säljer allt man kan tänkas behöva som student och duck fan kommer man knappt fram på grund av alla som trängs när de försöker hitta de bästa supporterkläderna. Som om de skulle behöva fler av dem. Åter till byggnaden, den är inte bara idrottselevernas den är också nybyggd och sponsrad av grundaren till Nike. Så den är liite häftigare än övriga campus. Så idag hade jag alltså lektion där och hade det riktigt skönt i den knallgula skinnstolen med ett imponerande benutrymme (måste vara anpassat till killarna i fotbollslaget) samtidigt som jag kunde titta på ena långsidan som hela tiden skiftade i gult och grönt som är skolans färger. Och att jag har lektion här är lite underligt då det endast finns tre klassrum i byggnaden, resten är egna "kontor" åt de lite mer speciella idrottseleverna.

Idag var jag ju också hos frisören. Det gick bra, jag är nöjd. Färgningen var både "kul" och blev snygg. Men det blev mörkt. Jag undrar vad min koreanska vän ska säga när hon ser mig, hon såg ut som hon sett ett spöke när jag berättade att jag trivdes bättre i mörkt hår än i mitt så kallade gula hår. Nog om mitt hår.

Efter lite buttra miner fick jag också med mig Axel till stans dansbutik där det inhandlades ett par balettskor. Förutom att dessa måste sys är jag nu redo för balettlektion imorgon. Önskar bara att posten kunde varit lite snabbare så jag kunde skickat hem dom till mamma för sömnad.



Jag vill ju naturligtvis bjuda mina läsare på en bild. Det ni ser är min nya hårfärg, mina nya balettskor och min nya favorittröja!

Termin nummer två

Idag var det första dagen i skolan för det här året och den nya terminen. Jag vet att vi börjar skolan mycket tidigt och förstår att ni alla tycker synd om oss för att vi fick ett så kort lov. I vilket fall har den första dagen varit bra. Jag har redan haft lektion i tre av de fyra kurser jag läser den här terminen. Den här gången blev det två ekonomikurser och en kurs som heter "Gender and the Law", det är en specialkurs för terminen så innehållet är ännu något oklart. Och terminens helt klart roligaste kurs är balett! Att dansa balett har jag velat sedan jag var säkert fem år men i Bengtsfors var möjligheterna till att dansa balett något begränsade. Men nu så!
Pojkarna verkar även de nöjda med sina kurser. Axel läser två historiakurser, business presentation och en klätterkurs. Robert läser tre kurser i business då hans plan är att ta en minor i business.

Så imorgon är det jag och Axel som åker till dansbutiken för att inhandla ännu ett par grisfötter. Om jag inte minns helt fel var det så vi kallade balettskorna vi tvingades ha när vi drillade. Imorgon ska jag även gå till en frisör för första gången här i Eugene. Jag har nu insett att jag faktiskt måste både klippa mig och färga håret innan jag kommer hem i juni. Jag är alltid lite nervös inför att gå till frisören och inte blev det bättre den här gången. Jag säger till frisören att jag skulle vilja klippa mig och hon börjar genast boka in mig, då tillägger jag att jag skulle vilja färga håret också. Då skiner hon upp och frågar vilken färg. Jag svarar då att jag tänkt mig ganska mörkt. Hon svarar då jätteglad: Ja, men det blir kul! Nej, det ska inte bli "kul", det ska bli snyggt. Hon har säkert inte fått färga håret på någon sedan hon öppnade salongen. Här fixar de flesta frisyren med att dra på sig en "go ducks"-keps.

Idag har vi också fått en del svenska trevligheter av vår vän Johan som idag kom tillbaka till Eugene efter att ha spenderat julen hemma i Sverige. Jag fick även ett paket på posten idag av min käre bror. Och han kan verkligen det där med att muntra upp den mannen. Paketet innehöll bland annat klubbor, knäck som han bakat själv, en almenacka med bengtsforsbilder, halstabletter, ett julkort han pysslat ihop, två (tant)tidningar - allas och hemmets journal. Antingen tycker han att jag nått den åldern att jag borde läsa den typen av tidningen nu eller så har han frågat farmor om tidningstips. Det bästa var dock den fina teckningen han gjort av sig själv, jag skrattade en lång stund högt för mig själv. Han har ett stort hjärta min bror!  Tack!

Nyår firade vi som sagt här hemma i Eugene med en liten middag och sedan utgång. Nyår passerade nästan obemärkt förbi här i Eugene måste jag säga. Några klena fyrverkerier vid 22 tiden och det var allt. Vid tolvslaget var vi på stans nattklubb. Där hade dom slut på champagne och inget vin så vi skålade med whiskey. Det ska jag aldrig göra igen. Ni får ändå några bilder på vårt nyårsfirande.


Jae lagar nyårsmat.


Axel men nyårstårtan.


Vi hann med lite champagne här hemma..


..innan vi tvingades skåla in det nya året med dessa shots med whiskey.


På Eugenes hetaste dansgolv.


Puss på det nya året!

Maui

Efter att ha varit fem nätter på den största av Hawaiis öar som jag skrev om i ett tidigare inlägg flög vi till Maui. Maui är en mycket mindre ö men ändå med mycket mer turister. Där finns det mycket fina hotell där jag kan tänka mig att en och annan har spenderat sin bröllopsresa. På Maui hade vi turen att ha en privat guide några dagar då vår vän Nicolle som vi lärt känna här i Eugene har släkt på Maui som hon var och hälsade på under lovet. Så hon tog med oss på en tur till ett av dom lyxigare hotellen som hade eget kapell så där har definitivt en och annan spenderat sin bröllopsresa. Hon tog även med oss till Hana som är en liten by som ligger lite mer avsides från de andra turistorterna på ön. Och som Nicolle sa så åker man till Hana för vägen till Hana. Och vägen var verkligen en upplevelse, den var mycket krokig och brant på sina ställen, vägen var nästintill obefintlig på vissa ställen och naturen var fantastisk. Väl i Hana besökte vi också några mycket fina stränder och på väg hem stoppade vi till i en bambuskog. Vi hyrde också bil själva i två dagar och då åkte vi runt på ön och kollade in lite fler fina stränder, surfare och Iao Valley där huvudattraktionen är Iao Needle.
Vi åkte också på valsafari i soluppgången. Vi såg en hel del valar faktiskt, knölvalar. Så här års är det mycket valar vid Hawaii som är där på lite "semester". När de sedan ska tillbaka till Alaska passerar de kusten här i Oregon så då ska vi passa på att ta en titt på dem igen. Det är lite svårt att fota dem men vi (Axel) lyckades faktiskt få en del bra bilder som jag bjuder på.
En av dagarna åkte vi också på en snorkeltur. Vi åkte med ett icke vinstdrivande företag som hade utbildad personal eller studenter inom marina ämnen som jobbade åt dem. Så de kunde mycket om valar, delfiner och alla fiskar vi fick se så det var en mycket bra tur. Dagen bjöd på valar även här men framförallt delfiner! Vi hade säkert 25-30 delfiner som simmade framför och kring båten en lång stund. Det var nästan det bästa på hela resan enligt mig. Jag var så lycklig och blev som ett litet barn när jag fick syn på en delfinbebis! Vi fick också snorkla med en mängd olika fina fiskar och på vägen bjöds det även på mat och lite drinkar på vägen hem!
Det var i stora drag vad som hände på Maui. Jag hoppas att ni får en känsla av hur underbart det var när ni ser bilderna!


Kapellet vid lyxhotellet.




Fin bild på hotellets strand.


Vägen till Hana.










Snygg kille på tur i bambuskog.




Vår vän Nicolle!


Surfare. Det är otroligt stora vågor även om det inte ser så ut.


Livsnjutare.








Världens finaste kille.


Det ni ser i bakgrunden är Iao Needle.


Iao Valley.



















Om någon skulle vilja se fler bilder på delfiner eller valar har vi ett par hundra till att visa er.

Gott nytt år!

Nu har ni precis firat tolvslaget där hemma i Sverige ser jag, men för oss här på andra sidan är det fortfarande nio timmar kvar. Vi kommer fira nyår med en liten middag här hemma och sedan blir det utgång på det. Eugene har inte riktigt vaknat till liv efter jullovet än, det är inte så många studenter som kommit tillbaka från familj och semester. Men redan på måndag drar skolan igång igen så det lär trilla in en och annan student under helgen. Vi har för övrigt varit och inhandlat våra böcker inför kommande termin idag och det blev som vanligt en dyr historia. Jag drog nitlotten denna gången och betalade hela 290 dollar för tre böcker. Och då köpte jag ändå en av böckerna i fel upplaga för att spara 80 dollar. Ja ja, är man student så är man helt enkelt.

För övrigt får jag be så hemskt mycket om ursäkt för den dåliga uppdateringen under Hawaii-resan. Men vi hade fullt upp och blogga var tyvärr inte det som lockade mest på dessa underbara öar. Men resan resulterade i över 2000 bilder så jag ska försöka plocka ut godbitarna och göra några inlägg om resan!



Gott nytt år önskar jag och grabbarna!

RSS 2.0